December 4th, 2011

Gene Delivery to Cellular Mitochondria

Fortunately, we had a special speaker, Dr, Lyrawati Diana, from Brawijaya University, Malang, Indonesia.

A recent couple of years, we are engaged in developing a new technology delivering genes into mitochondria. As you can imagine, we need to break lipid bilayer membranes twice to deliver genes into mitochondria after cytosolic delivery, and it is hard task. Although many researchers over the world have tried to find a way to achieve it, so far no efficient gene delivery was reported. Under such circumstances, Dr. Lyrawati reported a robust expression of transgene products in mitochondria using a special GFP plasmid and lipofection agents, which was published in Pharmacological research on August, 2011. We were very impressed and asked to collaborate toward a goal of mitochondrial gene therapy.

Dr. Lyrawati finished Bachelor of Science degree of Pharmaceutical Sciences at Bandung Institute of Technology, Indonesia 1991. After studying biomedical sciences in University of Indonesia, Dr. Lyrawati finally accomplished a dissertation of PhD in the field of Reproductive Medicine at Monash University, Clayton, Australia 2004. Now, Dr. Diana is a lecture of laboratory of pharmacy and biomedical science, faculty of medicine. Brawijaya University, Malang, Indonesia.

Although Dr. Lyrawati stayed here Niigata less than a week, we could learn up-to-date details in terms of mitochondrial gene delivery and related issues. Furthermore, we could reach agreement to proceed on further studies together toward mitochondrial gene therapy including an acceptance of exchange researchers. We believe that our collaboration can make a significant progress in this field.

Drs. Kanefuji, Lyrawati, Suda, Yokoo and Igarashi from left in Division of Gastroenterology and Hepatology, Niigata University.

A leaflet for the lecture.